Hurriyet

27 Temmuz 2011 Çarşamba

Cittaslow Seferihisar


CITTASLOW SEFERİHİSAR

Akşam şıkır şıkır ışıklı yeni Limanı ile Sığacık’ ın dar sokaklarında gezerken 2 sene içerisinde ne kadar değiştiğini hayretle gözlemledim. Bir ara arkadaşlarım beni Sığacık Pazarı’nın kurulduğu sur içerisinden geçirirken bir tabela gözüme ilişti.

Aynen şunlar yazılıydı :

“Seferihisar 28 Kasım 1999 tarihinde “Yaşamın Kolay Olduğu kentlerin uluslararası Ağı” olan Cittaslow Birliğine üye olmuştur.

Sığacık Pazarı, Küreselleşmenin yıkıcı etkilerine karşı yerel değerlerin ön plana çıkarılmasını destekleyen Cittaslow Birliği’ nin kriterleri çerçevesinde, yerel ürünlerin ve üreticilerin desteklenmesi amaçlı kurulmuştur.
·         Pazarımızdaki ürünlerin tamamı Seferihisar ve köylerinde üretilmektedir.
·         Pazarımıza halden mal getirilmemektedir.
·         Pazarımızda bulabileceğiniz ürünlerin tamamı üreticileri tarafından satılmaktadır.
·         Pazarımızda ev hanımlarımızın el emeği ürünlerini bulabilirsiniz. Gıda ürünü satan ev hanımlarımızın sağlık raporu bulunmaktadır.
·         Pazarımızda naylon poşet kullanılmamaktadır.”
Bunu okuduktan sonra logoso turuncu bir salyangozun üzerinde irili ufaklı rengarenk yapılar olan bu Cittaslow nedir diye ufak bir araştırma yaptım, sizlerle de paylaşmak istedim.
Cittaslow

Ekim 1999 tarihinde İtalya’ da başlatılan Cittaslow ağ hareketi, İtalyanca Citta (Şehir) ve İngilizce Slow (Yavaş) kelimelerinden oluşan Sakin Şehir anlamındadır. Buradaki asıl nokta Amerikan tarzı hızlı yiyecek (fast food) zincirine karşı bölge halkının birlik içerisinde yöresel değerlere sahip çıkarak küreselleşmenin yerel özellikleri silmesini engellemektir. Yaşam kalitesini arttırırken yerel kimliği koruma amaçlı 50 hedef ve kriteri gerçekleştiren kasabaların ve kentlerin katıldığı bir birliktir. Türkiye de ise bu katagoriye giren yerlerimiz:

§  AkyakaMuğla
§  YenipazarAydın

16 senedir Seferihisar’ a gidip gelen biri olarak Seferihisar’ın Türkiye’nin ilk, dünyanın 121. Cittaslow Kenti olmasından dolayı mutluluk duyuyorum. Seferihisar’ ın en güzel Cittaslow kenti olması için Belediye ve tüm vatandaşlar seferber olmuş durumdalar. Altı ana başlık altında kurulan komisyonlar , “Tarım ve Hayvancılık, “Çevre”, “Turizm”, ”Yiyecek, içecek“,”Halkla İlişkiler” ve “Eğitim” başlıklarında projeler dahilinde görev yapacaklar. Cittaslow unvanını alan tüm şehirler ayrıca düzenli olarak kontrol edilmektedirler.

Aslında 4000 yıldan bu yana üzerinde yerleşim olduğu bilinen Seferihisar ‘ın bu unvanı alması çok da şaşırtıcı değil. Çünkü Seferihisar gerek tarihi gerekse kültürel zenginlikleri açısından en zengin alanlarımızdan birisidir. M.Ö. 2000 yıllarında Akalardan kaçan Giritliler tarafından kurulduğu ve Karyalıların bir kenti olduğu bilinen en eski yerleşim yerlerinden Teos, ilçenin sınırları içerisindedir.  
 Tarihi geçmişine istinaden Tümülüsler (höyük) bakımından da Seferihisar oldukça zengindir. Tümülüs, zamanın mimarları tarafından kral ve kral ailesi gibi önemli kişiler için, önce zemin üzerine inşa edilen, sonra üstüne yığılan toprak veya taşlardan oluşturulan yapay tepe tipi anıt mezarlardır. Bu tarz yapının amacı mezarın yerinin bir tepecikle belirlenmesi ve mezar odasının soyguncular gibi dıştan gelecek tehlikelere karsı korunmasıdır. Maalesef çoğu tümülüs harabe durumuna gelmiştir.
Tarihi yerlerin dışında özellikle outdoor sporları için de oldukça fazla seçeneğiniz var.

Sayısız trekking alanları dışında farklı büyüklükte ve yapıdaki koyları ile özellikle de su sporları ile ilgilenenler için ideal bir yerdir. Hemen belirtmek isterim ki Sığacık’ ın Ekmeksiz Koyu mavi bayraklı plaj kapsamındadır. Özellikle meşhur rüzgarı sayesinde sörf  tutkunları ve yarışmaları için vazgeçilmezdir.
Benim gibi sualtını merak ediyorsanız mağaraları, duvarları, çeşitli dip yapılar ile sualtı canlılığını sağlayan Seferihisar dalış meraklılarının gözde noktaları arasında yerini almaya başlamıştır.
Demekki ne diyoruz Cittaslow Seferihisar’ a sefer vakti …




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder